Moderne villa med specielle indvendige skydedøre

Lys og rummelighed i bolig understreges ved ekstra bredde og høje skydedøre og facadedøre

Arkitekttegnet villa med designede indvendige skydedøre og facadedøre

På en smuk naturgrund blev der i januar 2021 opført en ny moderne villa, som var tegnet af BAKS arkitekter. Der blev arbejdet på et stramt, minimalistisk udtryk og med fokus på de lange kig, der åbnede huset på tværs. Herved kom naturen mere med ind i huset med udsigt til sø på den ene side og udsigt til eng og kvæg på den anden side. Madsen Vinduer & Døre kom med i byggeprojektet ved denne moderne villa med specielle indvendige skydedøre, da de fik opgaven om at fremstille ekstra bredde og høje indvendige skydedøre og to indgangspartier.

Vinduer og døre som designelementer

Med en arkitekttegnet villa er det ikke kun de store overflader og snit på bygningen, som får et særligt individuelt udtryk. Der arbejdes med alle detaljer ved huset, så det får sine helt særegne karakteristika. Derfor er materialevalg samt udformning og placering af vinduer og døre i huset også vigtige designmæssige faktorer.

Denne villa blev tegnet med meget store vinduespartier og vinduer helt oppe under taget. Da huset er højt og indeholder både kælder og to etager, krævede det også relative høje indgangspartier for at få proportionerne til at passe sammen. Indvendigt ønskede man specielle indvendige skydedøre med ekstra højde og bredde for at understrege følelsen af store rum, der gik ud i ét og masser af lys og luft.

BAKS arkitekter har tidligere brugt Madsen Vinduer & Døre til specialproduktioner og anbefalede dem til bygherren.

Villaen med indgangsparti lavet af Madsen Vinduer & Døre. Indgangspartiet ses med hoveddør, overparti med gennemgående bræddebeklædning og stor rude.

Forskellige skydedøre åbner op for lyset

For at få mest ud af arbejdet med højderne, vidderne, lyset og følelsen af gennemgående rum i villaen, valgte arkitekterne at bruge skydedøre mellem de centrale områder indvendigt.

Der blev tegnet fem forskellige skydedøre, som blev specialfremstillet én for én hos Madsen Vinduer & Døre. Den ene skydedør blev lavet med fastkarms overparti i glas. Det relative store samlede dørparti måler næsten 1,5 meter i bredden og er lidt over 3 meter højt. Dørpartiet giver lys og rummelighed indvendigt. 

Skydedør med fastkarms overparti i glas. Det måler samlet næsten 1,5 meter i bredden og lidt over 3 meter i højden. Ses her, hvor det åbner op mellem to centrale afdelinger i huset.
Speciallavet skydedør fra Madsen Vinduer & Døre. Skydedøren med fastkarms overparti i glas. Det måler samlet næsten 1,5 meter i bredden og lidt over 3 meter i højden.
Skydedør med fastkarms overparti i glas. Det måler samlet næsten 1,5 meter i bredden og lidt over 3 meter i højden. Ses her lukket indtil værelseafdelingen. Døren er lavet med en egefineret dækplade yderst, der er hvidolieret.

Udover denne skydedør blev der lavet en mere med glasoverparti i andre mål og tre skydedøre uden overparti i tre forskellige mål og indbygning i henholdsvis forsatsvægge og i en skabsvæg. Alle skydedørene er blevet hvidolieret for at matche gulvplankerne.

Komplekse specialfremstillinger

Det enkelte projekt har specifikke kompleksiteter. I dette tilfælde betød bredden af skydedøren, at der skulle tænkes og arbejdes mere med tingene. Normalvis måler standardpladematerialer til skydedøre 122 cm, og finér presseren er produceret til denne bredde også.

”Det var lidt bøvlet at lave de brede skydedøre”, udtaler Jesper Lorenzen direktør fra Madsen Vinduer & Døre. ”Vi har været nødt til først og fremmest at lime pladerne og finéren mere manuelt end normalt, afslutter han.

Det var ikke kun bredden på skydedørene, som krævede Madsen Vinduer & Døres ekspertise. ”Vi har arbejdet med flere finesser til de fem skydedøre. Først og fremmest var de jo alle forskellige. Derudover skulle der produceres ekstra dybe karme, og karmens anslagsside er lavet med en liste, som giver et pænere anslag mod væggen. Ved de to skydedøre, som skulle laves med overparti, skulle tværposten mellem døren og overpartiet laves, så den både kunne skjule skydedørs skinnen og danne glasfals”, siger Jesper Lorenzen endvidere. 

Karmen til skydedørene blev lavet ekstra bredde. Her ses det desuden med skjult skinne i toppen og anslagslister på siderne.
Karmen til skydedørene blev lavet ekstra bredde. Her ses det desuden med skjult skinne i toppen og anslagslister på siderne.

Speciallavede høje indgangspartier

Begge villaens to indgangspartier er tegnet med en højde på næsten 2,5 meter, for at det passer med højden på husets andre store vinduespartier og husets højde. Dørene måler dog ikke 2,5 meter i sig selv. De er tegnet og produceret med et overparti hen over dørbladet, for at de ikke bliver for høje og tunge at åbne og lukke. De er lavet med lodret egetræs bræddebeklædning, som føres videre i overpartiet over dem, så de helhedsmæssigt bevarer et ensartet udtryk.

Det ene indgangsparti i villaen med facadedør med overparti og to ruder i fast karm lavet i massivt egetræ. Døren og overparti ses med egetræsbeklædning.

I byggeprojekter kan der godt opstå udfordringer, men løses det hensigtsmæssigt af de involverede parter, så består det gode samarbejde trods alt. I dette tilfælde var det egetræsbeklædningen på den ene facadedør, som krummede efter opsætning, men byggelederen udtaler, at både han og bygherrer er godt tilfredse med arbejdet fra Madsen Vinduer & Døre. ”Der har været lydhørhed overfor de problemer, bygherrer oplevede. Madsen Vinduer & Døre leverede nye dørplade, så nu er døren, som den skal være. Vi er godt tilfredse med de specialfremstillede elementer, og vi synes alle, at samarbejdet er gået godt”.