Specialopbyggede vinduer til Avedøre kirke

Alle kirkens forskellige vinduer genproduceres en for en

Kirken med de mange vinduer

I Avedøre blev der i 1977 bygget en stor, moderne kirke. Den blev bygget som en firelænget bygning med en gårdhave i midten. Bygningerne blev opført i rødbrune teglsten med små vinduesåbninger i forskellige størrelser. Mod vest ligger kirkerummet og menighedssalen. Mod øst ligger to konfirmandlokaler, og mod nord er kapellet og et mødelokale. I sydfløjen ligger en pejsestue og kontorer, og mellem sydfløjen og kirkerummet står tårnet. I sensommeren 2021 blev kirken renoveret. I den forbindelse skulle vinduerne på den udvendige side skiftes ud. Madsen Vinduer & Døre blev bedt om at producere 40 nye specialopbyggede vinduer til Avedøre kirke.

Arkitektonisk udtryk bevares med produktion af specielle vinduer

I renoveringsfasen fik tømrer Jacob Brixum via sit faglige netværk anbefalet Madsen Vinduer & Døre til at fremstille de mange forskellige vinduer. Det var vigtigt for bygherre, at kirken bevarede sit arkitektoniske udtryk. Derfor skulle de specielle vinduer konstrueres som de oprindelige.

Kirkens vinduer var designet ud fra en usædvanlig løsning. En udvendig pynteliste på vinduet holder ruderne fast i falsen på rammerne. Samtidig skulle også karme beklædes med pyntelister. De blev monteret med tydelige skruer, som er en del af det rå og rustikke udtryk, som kirken har. Pyntelisterne skulle også fungere som vandnæse med fald på oversiden. På den måde får den specielle konstruktion samlet set samme funktion som et ”normalt” vindue.

Speciallavet vindue til Avedøre kirke. Vinduet ses med en ydre pynteliste, der holder ruden på vinduesrammen.
Lille vindue i en af Avedøres kirkes bygninger. Vinduet ses med en ydre pynteliste, der holder ruden på vinduesrammen.

En omstændig ordrer der kræver god struktur

Denne udsædvanlige opgave hos Madsen Vinduer & Døre krævede grundig opmåling af de eksisterende vinduer i kirken. Den krævede også gode dialoger med tømrer Jacob Brixum og god struktur i nummereringen af de individuelle lister og karme. Der var mange forskellige størrelser af vinduer i kirken, og alle vinduer skulle hver især have lister målt op til både karm, vinduesrammer og pyntelister.

Der var mange vinduesdele at holde styr på i produktionen og leveringen af vinduerne til tømreren igen. For at tømreren kunne få vinduerne monteret de rigtige steder i kirken, var alle delene markeret med numre og beskrivelser. Opgaven skulle være til at gå til for ham.  

Ét af de mange forskellige vinduer i Adveøre kirke med egne mål og udformning. Speiallavet af Madsen Vinduer & Døre.
Ét af de mange forskellige vinduer i Adveøre kirke med egne mål og udformning. Alt er blevet præcist målt op inden produktionen. Det blev også præcist nummeret ved levering for at monteringen skulle gå godt.

En anden stor udfordring for Madsen Vinduer & Døre, i forbindelse med at få fremstillet vinduerne matchende de eksisterende, var at finde beslag, der passede til målene på vinduerne. Direktør Jesper Ravn Lorenzen fra Madsen Vinduer & Døre siger om processen; ”Det var noget af et puslespil at finde hængseler, slutblik og låsekasser til disse vinduer. Da den indvendige ramme var tyndere end normalt, skulle beslagene også have en mindre dybde. På samme måde skulle vi tage højde for, at slutblik og hængsler kunne monteres på udvendige lister på både karme og rammer. Vi har måttet være kreative. Vi skulle finde beslåningsdele hver for sig og sætte det sammen, så de kunne matche disse specialdesignede vinduer. Vi lykkedes med det, og er stolte over at kunne levere færdige løsninger til bygherre”. 

Ydermere var der ét af de store vinduer, som ikke kunne sendes samlet fra Madsen Vinduer & Døre i Nordjylland til Adveøre. Kirken har et meget højt og smalt vindue, som er så højt og placeret således i kirken, at det går hen over en etageadskillelse. Dette vindue skulle samles på stedet inden montering i muren. Samtidig skulle der laves en plade til at dække for etageadskillelsen.

Et højt, smalt vindue i Avedøre Kirke, som er blevet speciallavet af Madsen Vinduer & Døre under renoveringen af kirken i 2021.
Billedet viser det høje, smalle vindue, som har fået påmonteret en plade over sig, så det dækker over den etageadskillelse, som det går hen over.

Skepsis og behov for demovindue

At fremstille disse vinduer var en førstegangsoplevelse for Madsen Vinduer & Døre, og direktør Jesper Ravn Lorenzen udtaler da også: “Det var med en vis skepsis, da vi hørte om designet på vinduerne. Det meget specielle udseende, som vinduerne har, gjorde, at vi besluttede at lave et demovindue først. Vi skulle se, om vores tegninger også fungerede i praksis. Det er meget sjældent, at vi laver demoer før vores produktion af vinduer og døre. I denne opgave var det dog nødvendigt for at sikre os, at vi fik etableret et tilfredsstillende tætningsplan, som både var tæt og samtidigt funktionelt til daglig brug”.

Nærbillede af vindue, hvor man ser vindueskarm og rude med pynteliste monteret udenpå, som holder vinduesglasset fast på vinduesrammen.

Tilfreds kunde sætter gang i 2. omgang af renoveringen

Tømrer Jacob Brixum har været glad for samarbejdet med Madsen Vinduer & Døre. På grund af afstanden har de kun mødtes en enkelt gang, da Madsen Vinduer & Døre var for at måle op. Ellers har dialogerne foregået over telefonen. Da han modtog vinduerne til montering, gik det let og uden problemer. Der har ikke været nogle komplikationer eller behov for kompromisser undervejs i processen. Jacob fortæller; ”Jeg kendte ikke til Madsen Vinduer & Døre før dette projekt, men jeg vil meget gerne bruge dem igen. Kvaliteten var i top, og det var deres service også. Jeg er glad for nu at have dem i mit faglige netværk, og jeg ved, at de vil kunne hjælpe mig til kommende specialopgaver”.

Bygherre har også været glad for den færdige løsning på de specialopbyggede vinduer til Avedøre kirke, som de fik fra Madsen Vinduer & Døre. De er nu klar til at påbegynde anden runde af renoveringen, som omfatter udskiftning af alle vinduerne på indvendige side af kirken. En renovering, som man håber på kan påbegyndes i 2022.

Avedøre kirke set udvendig fra med dens mange bygninger og forskellige størrelser af vinduer.