Sommerhus med særegne vinduer og døre renoveres

Specialfremstilling af udepåhængende skydedør ved terrassen

Renovering med specialfremstillede vinduer og døre

I fantastisk natur på Djursland ligger et Friis og Moltke-tegnet sommerhus. Det ældre sommerhus har været igennem en renovering, som på grund af husets arkitektur krævede speciallavede vinduer og døre, for at huset kunne bevare sit originale udtryk. Dette sommerhus med særegne vinduer og døre renoveres første gang i sommeren 2020. Det var den specielle ”gammeldags” udenpåhængende skydedør, som gjorde, at Madsen Vinduer & Døre kom med i projektet.

Anden etape af renoveringen fandt sted i vinteren 2021. Den bestod i specialfremstilling af husets resterende vinduer og døre, som også var tegnet med et specielt udtryk. Ejerne af huset ønskede igen at bruge Madsen Vinduer & Døre til denne opgave, da de vidste, at de ville kunne genskabe elementerne, som de oprindelige og derved bevare sommerhusets karakteristiske arkitektur.

Udenpåhængende skydedør – den oprindelige konstruktion

I dag bliver der hovedsageligt lavet hævede skydedøre, når bygherrer ønsker dette som terrassedøre til deres huse. Oprindeligt var skydedøren dog konstrueret til at hænge uden på karmen og muren med tydelig inspiration fra porte i lader og maskinhuse. De bevægede sig sidevejs via portskinner. Udepåhængende skydedøre har ikke samme funktionalitet eller komfort som moderne hæve/skydedøre, men for ejerne af sommerhuset var det autentiske og simpliciteten ved huset vigtigere at bevare.

Tømremester Bo Laursen, som stod for renoveringen, måtte undersøge hvordan og hvorfra han kunne skaffe sådan en speciel skydedør. Han kendte ikke til det nordjyske snedkerværksted Madsen Vinduer & Døre før dette projekt, men i sin søgen fandt han dem, da de måske er det eneste sted i Danmark, der forsat tilbyder at fremstille disse skydedøre. Efter en snak om projektet, startede Bo Laursen samarbejdet op med Madsen Vinduer & Døre og første del af sommerhusets renovering gik i gang.

Den oprindelige udenpåhængende skydedør midt i det store vinduesparti er blevet genskabt sådan, at sommerhuset kan fremstå med sit originale udtryk.

En stor del af sommerhusets facade ud mod terrassen og vandet består af store faste karme fra gulv til loft samt den udenpåhængende skydedør. Ejerne af sommerhuset ønskede at få genskabt disse store elementer i massivt egetræ – både på grund af stilen men også for at øge holdbarheden.

Her ses sommerhuset fra vandsiden med de store vinduespartier og skydedøren, som giver et fantastisk udsyn til havet.

Tilfredse kunder kommer igen

Da den første del af sommerhusets renovering var veloverstået, gik der kun et halvt års tid, så kom de glade kunder igen til Madsen Vinduer & Døre for at få udskiftet de sidste af sommerhusets mindre vinduer og døre. Her var der heller ikke tale om standardløsninger. De små vinduer var lavet på en ganske særlig måde, så derfor skulle de nye vinduer laves præcis magen til. Sommerhuset skulle bevares med de elementer og det udtryk, som det var født med.

Facadedøre blev produceret med egetræs bræddebeklædning og vinduerne blev udført til at blive monteret uden på. Både vinduer og døre fik monteret brede egetræsindfatninger efter monteringen i muren, da dette var én af husets oprindelige detaljer.

Her ses sommerhusets indgang med en bræddebeklædt hoveddør. De små vinduer ved siden af har det samme udtryk i form af de brede karme, som er monteret på muren.

En del af fremstillingen af vinduerne bestod også i at forberede den efterfølgende montering af dem. Nogle af vinduerne blev forberedt til at blive skruet på muren udvendig fra, imens andre af dem blev lavet med massive egetræs lysningskasser, som blev sat i udefra. Lysningskasserne får vinduerne til at fremstå som ét samlet element, hvilket giver et meget unikt udtryk for et vindue.

Et mindre vindue i sommerhuset lavet med en massiv egetræs lysningskasse.
Vindue i massiv egetræ. Monteret ved at være skruet i muren udefra.
Små vinduer monteret udvendig fra.

Den sidste lille afsluttende detalje

Ikke nok med at huset efter to omganges renovering havde fået skiftet alle vinduer og døre, så kom de glade kunder en tredje gang til Madsen Vinduer & Døre med ønsket om at få lavet nogle radiatorskjulere, der matchede stilen. Direktør Jesper Lorenzen fra Madsen Vinduer & Døre siger om den sjove detalje; ”Det er normalt ikke det, vi laver, men nu havde vi jo en god relation til kunden, og vi kan ikke lide at sige nej. Vi kunne sagtens lave disse radiatorskjulere – så det gjorde vi.

Radiatorskjuler i gulvet indenfor karmen.
Værelse med den nedsunkne radiatorskjuler i lille mur ved det store vinduesparti.

Renovering med hensyn til husets medfødte detaljer

Dette sommerhus med særegne vinduer og døre renoveres under stor hensyntagen til husets medfødte detaljer. Tømrermester Bo Laursen kendte ikke til Madsen Vinduer & Døre før denne renovering, men fandt dem, da ingen andre kunne producere den specielle ”gammeldags” udenpåhængende skydedør. Han har dog efterfølgende brugt Madsen Vinduer & Døre igen til andre opgaver, og han siger om dem; ”Madsen Vinduer & Døre kan noget, andre ikke kan, og det er jo rigtig godt. Det er godt, at der er nogle, der kan hjælpe bygherrer med særlige ønsker, så de kan bevare husene, som de blev bygget”.

Dette udtryk, som Friis og Moltke tegnede deres huse ud fra, har de nuværende ejere af sommerhuset på Djursland ønsket at forsætte med. Også selvom det måske i vores nutid ikke altid er det mest ”praktiske” eller den mest ”komfortable” løsning.  Her vægter æstetikken, historikken og det unikke udtryk mere.