Usynlige døre til Isfjordscenteret

Speciallavede døre der er integreret i vægbeklædningen

Grønland får nyt besøgscenter til turister

På Grønlands vestkyst ligger byen Ilulissat i et unikt naturområde med sin smukke Isfjord. Området kom på UNESCOS verdensarvsliste i 2004. I Grønland har man i mange år ønsket et besøgscenter til turister ved Isfjorden. I 2019 gik ønsket i opfyldelse, da byggeriet blev sat i gang. Isfjordscenteret er tegnet af Dorte Mandrup A/S og tegnet som en enkel, vredet struktur, der ligger som et vingefang i landskabet. Madsen Vinduer & Døre har haft special dørleverance, idet de blandt andet har produceret usynlige døre til Isfjordscenteret. Der blev produceret både indvendige og udvendige døre, som alle var forskellige.

Isfjordscenteret i Grønland under opbygning
Isfjordcenteret under opbygning. Fotograf: KJ Greenland

Besøgscenteret skal formidle stedets historie, kultur og udviklingen i området. Der er dog særligt fokus på fortællingen om is og af dens betydning både lokalt og globalt. Isfjordscenteret er placeret midt i en enestående beskyttet natur, og turister vil her opleve de tydelige konsekvenser af klimaforandringerne, da de helt tæt på kan se, at verdens gletsjere smelter. Læs mere her.

En bygning der falder i ét med naturen

Tankerne bag arkitekturen til besøgscenteret var, at den skulle falde i ét med naturen. Det skulle skabe ly midt i det dramatiske landskab, og det skulle danne udgangspunkt for vandreture ud i landskabet. Både udvendigt og indvendigt er der bygget med rustikke naturmaterialer, der passer ind i omgivelserne og kan tåle det barske klima. Bag det smukke og stilrene designudtryk, ligger der også mange funktionaliteter, der gør bygningen brugbar og bekvem at være i. Nogle af disse funktioner er indbygget i bygningens inventar og dens døre og vinduer. Madsen Vinduer & Døre har stået for at producere 10 forskellige døre med hver deres detaljer eller funktion til Isfjordcenteret.

Usynlige døre

En af de meget vigtige detaljer for Dorte Mandrup A/S var, at dørene blev lavet, så de gik i ét med væggene inde i bygningen. Bygningen er dog indrettet med to forskellige loft- og vægbeklædninger for at skabe forskellige rum i besøgscenteret. Nogle steder var det med egetræslister og andre steder var det med sortmalede lister. Dørene skulle derfor heller ikke være ens.

I det store informationslokale i Isfjordscenteret er der placeret en af de usylige døre produceret af Madsen Vinduer & Døre
Eksempel på en af de indbyggede døre i Isfjordscenteret. Fotograf: Projektleder Mads Nørgaard KJ Greenland.

Tegnestuen har tidligere arbejdet sammen med Madsen Vinduer & Døre og vidste, at de kunne lave døre, som levede op til deres ønsker om både designudtryk og funktioner i forhold til sikkerhed og lyd. Derfor anbefalede de Madsen Vinduer & Døre til KJ Greenland.

For at få et resultat, hvor dørene næsten fremstår usynlige, så skulle dørene specialfremstilles og afsendes i ”rå” form fra Madsen Vinduer & Døre til byggepladsen. Efter montage blev dørene beklædt med den rette vægbeklædning. Hele processen krævede ganske tæt koordinering mellem arkitekt, byggeleder og dørproducent.

På en anden væg i Isfjordscenteret er der placeret to af de usylige døre produceret af Madsen Vinduer & Døre
Andet eksempel på døre i Isfjordscenteret, som går i ét med omgivelserne. Fotograf: Projektleder Mads Nørgaard KJ Greenland.

Specialsmedet hængsler

Et vigtigt element i detailprojekteringen var at få specificeret og smedet rustfri hængsler med ekstra udladning og slutblik med forlængede lapper for at give plads til den efterfølgende udvendige beklædning. Den samme overvejelse gjaldt også de rustfri bundstykker i dørene.

En af de usylige døre produceret af Madsen Vinduer & Døre ses her med beklædning der falder i med væggene på begge sider af dørbladet.
Her ses en yderdør med et dobbelt beklædt dørblad, som matcher omgivelserne på begge sider. Den er lavet med alu skinne og el-tracing i bunden. Fotograf: Projektleder Mads Nørgaard KJ Greenland.

Trods den ekstra vægt, så åbner dørene godt. De blev monteret med et særligt fremstillet beslag i karmen som også hjælper på, at dørene holder formen og deres gode funktion trods vægten og deres tykkelse. 

Specialsmedet hængsler med ekstra udladning til de tykke døre, så de åber let.
Specialsmedet hængsler med ekstra udladning og desuden fremstillet rustfri. Fotograf: Projektleder Mads Nørgaard KJ Greenland.

Specialfremstillede døre med særlige funktioner

Hver gang Madsen Vinduer og Døre laver en special dør, betyder det, at de ønskede funktioner skal hænge sammen med det ønskede æstetiske udtryk. Der kan sjældent bruges standard løsninger, for det passer ikke sammen. Det var også tilfældet her i denne specialleverance, hvor nogle af dørene skulle brandsikres. Madsen Vinduer & Døre har samarbejdet med DBI, Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, om at få dørene projektgodkendt som BD30 døre. Det var både i forhold til den beklædning, der senere skulle monteres samt korrekt indfræsning af brandpasta.

Brandsikret dør med rustfri stålskinne i bunden, som også måtte tilpasses designet af døren. Fotograf: Projektleder Mads Nørgaard, KJ Greenland

Endnu en special funktionalitet til dørene var el-tracing i bundstykket, som er et bevendt middel i Grønland til at holde den voldsomme kulde væk fra bunden. Ved andre af de 10 specialfremstillede døre blev der indarbejdet magnetkontakter i karmen, som er en sikkerhedsfunktion til bygningen, idet den registrerer døre, der åbner.

Professionalisme overvandt den udfordrende logistik

På grund af afstanden mellem Danmark og Grønland var det ikke været muligt for Madsen Vinduer & Døre at besigtige byggepladsen for at detailprojektere dørene. Derfor blev fremstillingen af dørene foretaget ud fra arkitektens tegninger og mange dialoger mellem Jacob Juel Larsen fra Dorte Mandrup A/S, Madsen Vinduer & Døre og projektleder Mads Nørgaard fra KJ Greenland. ”Vi har haft mange positive og konstruktive dialoger, men Skype eller mail korrespondancer har udfordret os. Det er ikke en hemmelighed. Det er altså ikke helt det samme, som at mødes og se faciliteterne i virkeligheden”, siger projektleder Mads Nørgaard fra KJ Greenland og forsætter; ”men vi har holdt tidsplanen, vi har ikke manglet materialer, og vi har kun haft små ting, som skulle justeres undervejs i byggeriet. Det har været rigtig godt at modtage elementer fra Madsen Vinduer & Døre. Dørene passede præcist. Det er noget særligt, at der er nogle tilbage som dem, som virkelig kan deres specielle håndværk. Dem skal vi værne om. Det er vigtigt for, at vi kan gennemføre specielle byggerier som dette”. 

Senior konstruktør Jacob Juel Larsen siger, at resultatet er blevet som ønsket. ”Der har kun været få rettelser i designprocessen, men det er forventeligt. Logistikken har været udfordrende, men vi har lært, hvor vigtigt det er med omfattende detaljerede samtaler med producent og entreprenør. Vi er overraskede over, hvor meget vi måtte ned i detaljerne i vores samtaler, men set bagudrettet, så har det sparet os meget tid og mange problemer at gøre det grundigt og korrekt fra starten”, forsætter han. ”Madsen Vinduer & Døre og KJ Greenland har bidraget med høj faglighed ved at lave et godt forarbejde. Det har været helt uundværligt for os”, afslutter han.

Det tværfaglige samarbejde skal sikre præcisionen

I dette projekt er der brugt rigtig meget tid på detailprojekteringen. Da dørene blev produceret og klargjort ved Madsen Vinduer & Døre, skulle alle detaljer være på plads inden afsendelsen til Grønland. ”Der har været en god og saglig dialog mellem både projektleder, arkitekt og os”, siger direktør Jesper Lorenzen fra Madsen Vinduer & Døre. Han forsætter; ”Vi har haft en del snakke om detaljerne ved dørproduktionen, så vi kunne få hver enkelt dør lavet præcist, som behovet var, da det jo ikke var muligt at korrigere undervejs. Begge samarbejdspartnere i dette projekt er yderst professionelle og ved, hvad de vil have, og hvad der er nødvendigt, så ud fra dialoger og tegninger har vi fået produceret de 10 forskellige døre til Isfjordscenteret uden store problemer”, afslutter Jesper Lorenzen.

Væggen med egetræsbeklædning har en dør, der er integreret i den. Derved fremstår døren næsten usynlig.
Fotograf: Projektleder Mads Nørgaard fra KJ Greenland.

Byggeriet har været nogle år undervejs, men alt er gået planmæssigt. Der har kun været minimale problemer og byggeriet har foregået konstant trods vejret i Grønland. Isfjordscenteret åbnede dørene for gæster i juni 2021. I dag er det både en stolt arkitekt og projektleder, som ser på det færdige resultat.  

Fotograf: Projektleder Mads Nørgaard KJ Greenland