Vinduer og døre til Friis & Moltke villa

Specialfremstilling af nye vinduer og døre ud fra arkitekternes originale stil i 1954

Komplet tilbageførelse til den oprindelige stil

En af de første arkitekttegnede Friis & Moltke villaer fra 1954 i Højbjerg ved Århus har over nogle år gennemgået en totalrenovering. Dette har omfattet at gøre huset mere bæredygtigt med udskiftning af udtjente materialer. For ejerne Lotte og Morten har det dog også været vigtigt at få huset ført tilbage til dets oprindelige udtryk. I efteråret 2020 omfattede renoveringen tillige udskiftning af alle husets vinduer og udvendige døre til nogle mere energibesparende og klimavenlige. Heller ikke her handlede det blot om at få nye elementer tilført huset. Madsen Vinduer & Døre specialfremstillede disse vinduer og døre til denne Friis & Moltke villa.      

Madsen Vinduer & Døre genskaber nye vinduer og døre ud fra de originale

Under renoveringen har parret selv haft ideerne og ført stregerne til blandt andet køkken og bad. Dog har de haft tegnestuen Friis & Moltke med ind over i processen. De skulle godkende det, så renoveringen blev så tro mod den oprindelige tanke og stilart som muligt. Tegnestuen fik etableret kontakten til Madsen Vinduer & Døre. Parret manglede den rette producent til at få specialfremstillet alle husets vindues- og dørpartier i nøjagtig samme stil som det oprindelige.  

For at få lavet nøjagtige kopier af de mange forskellige elementer, besøgte Madsen Vinduer & Døre bygherrerne for at kunne få lavet tegninger og taget mål. Der skulle også laves en nummerering af elementernes indbyrdes placering. Både stilen på vinduerne og dørene skulle fremstå som det originale. Men også inddelingerne af vinduerne skulle være præcist, som huset altid har fremstået.  

Efter opmåling på stedet og optegning af hvert enkelt element var snedkerne hos Madsen Vinduer & Døre klar til at gå i gang. 

De særlige finesser fra datidens stil bevares i den nye produktion

Det var ikke en almindelig produktion af vinduer og døre til denne villa. Bygherrerne havde et stort ønske om bevare det originale æstetiske udtryk. Det gjorde sig gældende helt ned til nogle af de mindre, men alligevel meget betydningsfulde detaljer.

”En af detaljerne fra den tid, hvor huset blev tegnet på var, at vinduerne var tophængte. Dette er ikke en løsning, der vælges så ofte mere. Det er nærmere et udtryk for den tidslomme, som huset oprindeligt er fra”, siger Jens Nørgaard Madsen projektleder hos Madsen Vinduer & Døre. “At føre dette videre var et bevidst valg fra ejerne, da de ønskede at bevare det originale udtryk for huset”, forsætter han.

Lotte og Morten prioriterede også et par andre fine detaljer fra datidens stil. Facadedøren blev beklædt med profilbrædder udvendigt, som blev udsmykket med pynteskruer i messing, som også er i stil med den originale dør.

Pynterskruer i messing til den specialfremstillede facadedør til Friis og Moltke villa
Facadedør med pynterskruer i messing. Fotograf Johny Kristensen
Den specialfremstillede facadedør til Friis og Moltke villa er monteret med dørhåndtag i messing.
Facadedør med dørhåndtag i messing. Fotograf Johny Kristensen

Godt samarbejde med tegnestue og tømrefirma

For at nå i mål med et smukt og præcist resultat i moderniseringen og genskabelse af den arkitekttegnede villa, har det været nødvendigt med et godt samarbejde mellem de involverede aktører.

Til udførelsen af tømrerarbejdet blev Hadbjerg Tømrerfirma hyret ind. De er et tømrerfirma med erfarne folk, der er vant til at arbejde med ældre håndværksmæssige metoder. De har erfaring med tidligere renoveringer af bevaringsværdige bygninger. De har også tidligere haft et godt samarbejde med Madsen Vinduer & Døre.

I dette byggeprojekt var der tale om nogle meget bevidste bygherrer, som havde klare forventninger til elementerne til deres hus. Ejeren Morten har tillige med en god håndværksmæssig forståelse. Derfor var de mange dialoger mellem ham, Madsen Vinduer & Døre og Hadbjerg tømrerfirma var god og saglig. Morten fortæller; ”at tingene fungerede godt i processen. Vi kunne godt mærke, at Madsen Vinduer & Døre og Hadbjerg Tømrerfirma havde samarbejdet tidligere. Det gik nemt og godt det hele. Vi er meget godt tilfredse med både vores dialoger, og deres udførsel af hver deres arbejde. Jeg er svært imponeret over tømrernes effektivitet, og at Madsen Vinduer & Døre kunne møde os i de specialønsker, vi havde. Vi havde ledt efter nogle som dem længe”.   

Terrassedør og vindueselementer i mange forskellige størrelser har Madsen Vinduer & Døre genskabt præcist som det originale fra 1954 fra denne Friis og Moltke villa.
Terrassedør og vindueselementer i mange forskellige størrelser men genskabt præcist som det originale fra 1954. Fotograf Johny Kristensen
Vindueselementer i mange forskellige størrelser, som Madsen Vinduer & Døre har genskabt præcist som det originale fra 1954 i denne Friis og Moltke villa.
Vindueselementer i mange forskellige størrelser men genskabt præcist som det originale fra 1954. Fotograf Johny Kristensen

Individuelle tilpasninger får projektet til at lykkes

En af udfordringerne ved udskiftningen af vinduerne og dørene var, at de alle var en del af de bærende konstruktioner i huset. Så de kunne ikke bare tages ud og udskiftes alle på en gang. Tømrermester Claus fra Hadbjerg Tømrerfirma fortæller: ”Vi arbejdede sammen med en ingeniør for ikke at få lavet sætningsskader eller andre skader på huset under udskiftningen. Vi måtte løfte taget ved udhænget på huset en anelse op for at kunne udskifte elementerne. Det var en udfordring, som krævede et godt øje for, at alle elementer stod snorlige, når taget skulle lægges ned på plads igen. Og så måtte vi gøre det i etaper, en side af huset ad gangen. Det er en opgave, der skal gøres med omtanke, så loftet heller ikke revner”.

Han forsætter; ”En anden måde at lykkes med sådan en udskiftning på er, at de folk, der stået for opmålingen af elementerne inden produktionen også er dem, der sætter elementerne i, når de ankommer nummeret fra Madsen Vinduer & Døre til stedet. Så har de set helheden og har været involveret i de tanker, der har været om udskiftningsprocessen”.  

Projektleder Jens Nørgaard Madsen siger også om deres tilpasninger i projektet; ”Madsen Vinduer & Døre blev valgt som leverandør af disse specialløsninger, fordi vi kunne levere vinduer og døre til denne Friis & Moltke villa helt efter kundens forventninger. Hos Madsen Vinduer & Døre gør vi alt, hvad vi kan for at imødekomme kundens ønsker og bevare de særegne udtryk, som netop deres byggeri kræver. Hos os får vores snedkere lov til at arbejde med opgaverne fra start til fuldendelsen af produktionen. De arbejder med træet lige fra opskæringen af karmene til det hele er sat sammen og klar til afsendelse. Det kvalitetssikrer vores produkter, da det giver en høj ansvarsfølelse og faglig stolthed at være snedker hos os”.  

Resultatet

“Denne villa, som Madsen Vinduer & Døre har lavet specialdesignede vinduer og døre til, var et af de første huse, som Friis & Moltke tegnede. Det var så nyt i sit udtryk, da det blev opført i 1954, at billeder af det var med på udstillinger og messer rundt omkring i landet og i Europa dengang”, fortæller Morten stolt.

Originale tegninger af huset fra 1954. Fotograf Morten Bro Bjerregaard

Huset tilhører derfor en speciel del af den danske kulturarv, og derfor har det også været vigtigt for ejerne at have æstetikken og historikken i højsæde i husets renovering. ”Der er ikke indgået kompromisser undervejs. I stedet har vi ventet på at finde de rette materialer og producenter for at få slutresultatet præcist, som vi ønskede”, forsætter han.

Som ejere af huset igennem de sidste 9 år er Lotte og Morten nu lykkedes med at føre det arkitekttegnede hus tilbage til det originale. De glædes dagligt over helhedsudtrykket ved huset.

Morten fortæller videre; ”Når vi har købt sådan et hus, så er det fordi, vi har en stor passion for Friis og Moltke, og vi ønsker at bevare disse huse. Vi har stor respekt for arkitekterne, og det har både Hadbjerg tømrerfirma og Madsen Vinduer & Døre også haft. De har hjulpet os med at være tro mod den tanke, arkitekterne i sin tid har lagt i huset. De har haft forståelse for vigtigheden i at bevare dimensionerne fra den tid, hvor huset blev bygget på lige fra vinduer, døre til beslåningen af dem. De har været med til at genskabe dette simple, ærlige og stringente udtryk, som var Friis og Moltkes stil, og det har givet os en villa, der nu står, som det ville have gjort i 1954”.