Vindfangsparti og panoramavindue til Nationalparkcenter Thy

Døre og vinduer med specielle mål og dimensioner specialbygges i massivt egetræ

Nationalpark Thy får nyt informationscenter

Henover vinteren 2020 og igennem foråret 2021 blev der i Nr. Vorupør bygget Danmarks første nationalparkcenter. Det 700 m2 store velkomstcenter blev nænsomt bygget ind i den eksisterende klit og huser nu et stort formidlingsrum til nationalparkens mange turister. Der er også mødelokaler til lokalbefolkningen og nationalparkens sekretariat. Madsen Vinduer og Døre har lavet døre og vinduer i specielle mål samt vindfangsparti og panoramavindue til Nationalparkcenter Thy.

Vindfangsparti og panoramavindue til Nationalparkcenter Thy. Her ses indgangspartiet med glasskydedør i egetræ.
Indgang til Nationalparkcenter Thy med speciallavet skydedøre i vindfangspartiet. Fotograf Helene Høyer Mikkelsen

En bygning der går i ét med naturen

Nationalparkcenteret blev tegnet af LOOP Architects, som ønskede at lave en både ydmyg men også synlig bygning integreret i områdets natur. Materialevalget både indvendigt og udvendigt blev baseret på at bygge robust og solidt til at modstå det rå Vesterhavs påvirkning. Derfor blev murene støbt i beton på stedet, og både glasskydedøre, vindfangsparti og panoramavindue blev produceret massivt egetræ. Udover at bygningen skal kunne holde til vind og vejr og passe ind i omgivelserne, så har det også været vigtigt for arkitekterne, at gæster skal kunne fastholde deres sanselige oplevelse af naturen, selvom de er indenfor. Derfor er bygningen tegnet med et kig til byen, et kig til havet og Nationalpark Thy, og et kig til himlen. Disse ”kig” fik LOOP Architects Madsen Vinduer og Døre til at specialfremstille i form af store vinduespartier, glasskydedøre og særligt et stort panoramavindue på 3 x 6 meter med udsigt ud over havet.  

Vindfangsparti og panoramavindue til Nationalparkcenter Thy. Her ses vindfangspartiet med de indvendige og udvendige glasskydedøre samt det store panoramavindue.
Formidlingsrummet med udsyn til vindfangspartiet med glasskydedøre både indvendigt og udvendigt og panoramavindue.
Fotograf Helene Høyer Mikkelsen.

Speciallavede døre med indbygget teknik

Madsen Vinduer og Døre har haft leverancen af vinduer og døre til byggeriet. Indvendigt blev der lavet fire store plankedøre på 2,5 x 1.2 meter. LOOP Architects ønskede, at eg var det gennemgående materiale, og udtrykket skulle være simpelt, men alligevel storslået i form af det solide materialevalg. Derfor blev både hænglser og dørpumper bygget ind skjult i døren således, at dørene næsten fremstår usynlige i rummet. Dér hvor de åbner, ser man kun dørgrebet og en tynd streg mellem de ellers gennemgående planker.

Indvendig dør i egeplanker og dyb karm til panoramavindue i egetræ.
Indvendig dør i egetræ med skjulte hængsler og dørpumpe. Fotograf Helene Høyer Mikkelsen.
Skjult dørpumpe og hængsler på indvendige døre. Dørene er lavet med et 40 cm højt overstykke i egeplanker som dørbladet. Derved fremstår dørene højere i det højloftede formidlingsrum.
Skjult dørpumpe og hængsler på indvendige døre. Dørene er lavet med et 40 cm højt overstykke i egeplanker som dørbladet. Derved fremstår dørene højere i det højloftede formidlingsrum. Fotograf Helene Høyer Mikkelsen.
Vindfangsparti og panoramavindue til Nationalparkcenter Thy. Her ses den udvendige skydedør i glas og egetræ.
Indgangspartiet til Nationalparkcenteret med glasskydedøre i egetræ. Fotograf Helene Høyer Mikkelsen.

Madsen Vinduer og Døre har også lavet de to vindfangspartier på 3 x 6 meter mod syd og vest, som begge består af en indvendig og udvendig dobbelt skydedør i glas med integreret automaik fra Thormax. Dørene skal både skal give udsyn til naturen men også skærme mod den kraftige blæst.

Vindfangsparti og panoramavindue til Nationalparkcenter Thy. Her ses den udvendige skydedør i glas og egetræ.
Vindfangsparti med glasskydedør i egetræ. Fotograf Helene Høyer Mikkelsen.

På trods af størrelsen af vindfangspartierne fremstår de som ét element uden dobbeltkarme, da de er produceret med dobbeltfalsede poste. Det er lykkes ved at prøvesamle dem på værkstedet, hvorefter de blev leveret usamlet men med en samlevejledning lokal montage.

Stort panoramavindue bygges på stedet

I hjertet af Nationalparkcenteret ud mod nordsiden sidder et stort panoramavindue på 3 x 6 meter med kig udover havet. Den har en 250 mm dyb massiv egetræskarm med tilhørende massive lysningsplader. Madsen Vinduer og Døre købte den store rude via Glassolutions fra et glasværk i Østrig, hvorfra den blev leveret som specialtransport. Tømrerne fra Anders Andersen stod klar til at modtage den 1,5 tons tunge rude.

”Det var en stor udfordring at få ruden monteret i byggeriet. Det var med sved på panden, ikke kun pga. dens størrelse og vægt men også fordi, at man kun har et forsøg. Og den er jo heller ikke billig. Så det skulle bare lykkes”, udtaler tømrermester Thomas Olesen. Han forsætter; ”Vi har stået for alt tømrerarbejdet ved byggeriet, og vi har været godt tilfredse med samarbejdet med Madsen Vinduer og Døre. Der har været mange dialoger med dem, fordi der var så meget, der skulle specialbygges, men vi har kun mødt forståelse og samarbejdsvillighed. Vi kendte ikke hinanden på forhånd, men opgaven er gået godt, og som det ser ud nu, skal vi måske snart have et fremtidigt samarbejde igen”, røber han.

Panoramavindue med dyb egetræskarm.
Panoramavindue med dyb egetræskarm. Fotograf Helene Høyer Mikkelsen.

Totalløsninger ved Madsen Vinduer og Døre

Madsen Vinduer og Døre har ikke blot haft leverancen af alle vinduer, døre, skydedøre, vindfangsparti og panoramavindue til Nationalparkcenter Thy. De har også måtte finde samarbejdspartnere og leverandører til de særlige ønsker, der var til byggeriet, dets æstetik og dens funktionalitet. Men hos Madsen Vinduer og Døre sætter man en ære i at løse udfordringer og gå det ekstra skridt for kunden i målet om at få bygget lige det, som de går og drømmer om.

”Følelsen af succes er også det større, når byggeriet står færdigt”, siger Jesper Lorenzen, direktør ved Madsen Vinduer og Døre om sådanne ikoniske byggerier. Han forsætter; ”Selvom opgaven er kompliceret, og der er mange revisioner undervejs, så lykkes vi altid med fælles hjælp og dialog at komme i mål”. I nogle byggerier agerer vi formidler mellem bygherrer/arkitekterne og håndværkerne, fordi vi skal have arkitekternes ønsker, tanker og visioner udført gennem håndværket. Det gjorde sig også gældende her ved Nationalparkcenteret Thy, fordi her også var tale om et byggeri med mange detaljer og finesser. Men resultatet er blevet super godt. Alt lykkedes, og vi har haft et godt samarbejde med både tømrerfirmaet Anders Andersen og LOOP Architects”, afslutter han.