Friluftshusets bæredygtige ventilationsvinduer i specialmål

Funktionalitet og designudtryk kombineres i godt samarbejde

Specialdesignede bæredygtige vinduer og døre

I sommeren 2020 gik et byggeri i gang på Silkeborg Højskole. Der skulle bygges et nyt friluftshus til skolens elever. Arkitekterne fra ReVærk Arkitektur og Materialeudvikling havde en vision om at bygget et rustikt hus i naturlige materialer og med bæredygtige løsninger. Huset skulle ligge helt tæt på naturen, hvor eleverne færdes og være indrettet med rum med masser af udsyn til skoven, når de er indenfor. Til byggeprojektet sørgede Madsen Vinduer og Døre for Friluftshusets bæredygtige ventilationsvinduer i specialmål.

Friluftshus får bæredygtige ventilationsvinduer i specialmål. Dette er et stort vinduesparti i Friluftshuset. Speciallavet af Madsen Vinduer og Døre.
De store vinduespartier i det primære værkstedsrum. Vinduerne er med ventilation og lavet i specialmål i douglastræ. Fotograf: Anders Rajendiram

Designønsker og funktionalitet kombineres

ReVærk kontaktede Horn Group ApS og Madsen Vinduer og Døre, så friluftshuset blandt andet kunne få store bæredygtige ventilationsvinduer udført i douglas gran.

I samarbejde med Horn Group ApS, udviklede og leverede Madsen Vinduer og Døre de store ventilationsvinduer for at sikre godt indeklima, minimere ventilationssystemet og give mindre varmeforbrug. Derudover leverede Madsen Vinduer og Døre et særligt stort, rundt og dybt vindue samt høje døre med adgangsautomatik.

Silkeborg Højskole fik nyt friluftshus

Silkeborg Højskole er en skole med fokus på ude- og friluftsliv, bæredygtighed osv. Med stigende interesse og efterspørgsel for faget Friluftsliv, ønskede skolen et sted med både værksteds- og undervisningsmuligheder – ikke i traditionel forstand men sted, hvor hænderne kan bruges, og med mulighed for at gå meget ud og ind af lokalerne.

Den nye bygning skulle samtidig danne en overgang fra det pæne og velholdte haveareal til det mere vilde skov- og kratområde bagved. I skellinjen mellem disse to forskellige arealer blev det nye friluftshus bygget i et naturligt og rustikt udtryk.

Friluftshuset set udefra med det store speciallavede vinduesparti fra Madsen Vinduer og Døre.
Friluftshuset set udefra. Fotograf: Anders Rajendiram

Udvendigt blev huset beklædt med en egetræsfacade med felter af akaciespån. Indvendigt er materialevalget olieret douglas.

Friluftshus får bæredygtige ventilationsvinduer i specialmål. Dette er et stort vinduesparti i Friluftshuset. Speciallavet af Madsen Vinduer og Døre
Vinduer og døre er lavet af douglas. Det gælder også væg- og loftbeklædning. Fotograf: Anders Rajendiram 

Tankerne bag huset var både at give eleverne et stort rum til værksted og undervisning men også at lave nogle mindre rum blandt andet med det store dybe vindue, hvor man kan trække sig tilbage, fordybe sig eller sidde og se ud på skoven.

Stort rundt vindue i Friluftshuset. Det er 180 cm bred og 40 cm dyb. Speciallavet ved Madsen Vinduer og Døre med den dybe, runde karm.
Det store, runde vindue med 400 mm dyb karm. Fotograf: Anders Rajendiram.

Ventilationsvinduer i specialmål

Madsen Vinduer og Døre arbejdede sammen med Horn Group ApS om at få lavet ventilationsvinduerne. Horn Group ApS v. Jens Bo Nielsen leverede komponenterne til ventilationsvinduerne, og Madsen Vinduer og Døre inkorporerede det i produktionen af vinduerne.

Ventilationsvinduer er et dobbelt vindue, som tager frisk luft ind igennem bundkarmen, varmer det op i mellemrummet mellem den udvendige termorude og den indvendige forsatsrude. Den opvarmede luft frigives igennem topkarmen. Luften bliver således varmet op idet, det bevæger sig opad langs det varme inderglas. Udover ventilationsteknikken er vinduet også effektivt lyddæmpende.

Friluftshus får bæredygtige ventilationsvinduer. Her ses vinduet fra oven med ventilationsspjæld fra Horn Group ApS i bunden inkoporeret i karmen af Madsen Vinduer og Døre.
Vindue set fra oven med ventilationsspjældet i bunden. Fotograf: Anders Rajendiram

Det store, runde vindue i Friluftshuset

Det store, runde vindue sidder i et mindre rum i huset. Vinduet er 180 cm i diameter og har en dyb karm på 40 cm. Madsen Vinduer og Døre producerede det efter arkitekternes ønsker om et sted til fordybelse. Det er produceret med en speciallavet egetræsring som vinduesfals udvendigt og med en dyb karm indvendigt, så man kan sidde i vinduet og nyde udsigten.

”Dette vindue er endnu et eksempel på noget af det, som vi producerer for vores kunder. Den er en del af et koncept af vinduer, som ikke er lavet før. Hele kombinationen af både dens størrelse, materialevalget af douglas gran og med ventilationssystemet inkorporeret er unikt. Vi er ret vilde med sådanne projekter, da det er spændende at arbejde så tæt med kunderne og nå i mål hver gang”, siger direktør Jesper Lorenzen fra Madsen Vinduer og Døre.

Stort rundt vindue i Friluftshuset. Det er 180 cm bred og 40 cm dyb. Speciallavet ved Madsen Vinduer og Døre med den dybe, runde karm.
Det runde vindue i et mindre lokale med udsigt til skoven. Fotograf: Anders Rajendiram

Et sparsomt kendskab til producenten ender med godt samarbejde

ReVærk kendte ikke rigtig til Madsen Vinduer og Døre, da byggeprojektet startede. De troede fejlagtigt, at virksomheden kun producerede få, speciallavede elementer til byggerier. Så da de tog kontakt til Madsen Vinduer og Døre, blev de glædeligt overrasket over, at de her kunne få både totalleverancen af friluftshusets vinduer og døre samtidig med, at de ikke skulle gå på kompromis med deres ønsker til funktionalitet og designudtryk. Ved at bruge Madsen Vinduer og Døre, som arbejder godt sammen med Horn Group ApS, fik de deres ønsker opfyldt.

Arkitekt Simeon Østerlund Bamford fra ReVærk udtaler; ” Vi har defineret produkterne sammen. Vi har været oppe og se snedkeriet/produktionshallen og været i dialog med Madsen Vinduer og Døre. For hver gang vi talte sammen, øgedes vores tillid til, at projektet med alle vores ønsker kunne lade sig gøre. Vi har i vores samarbejde med Madsen Vinduer og Døre følt, at de har prioriteret vores byggeprojekt. Vi var ikke bare en standardbestilling hos dem. Vi har følt os lyttet til og taget alvorligt med de ønsker til design og funktionalitet, som vi havde. Det har de imødekommet, og det har været enormt fagligt tilfredsstillende ikke at skulle gå på kompromis med sine visioner til og om byggeriet”.

Resultatet

Silkeborg Højskole har nu fået et nyt lækkert hus med værksteds- og undervisningsplads til deres elever på friluftslinjen. Arkitekternes fokus fra start var at lave et bæredygtigt byggeri i et rustikt design både indvendigt og udvendigt, som kan give eleverne en forlænget følelse af at være ude, selvom de er inde. Madsen Vinduer og Døre har produceret alle de specialdesignede vinduer og døre for at kombinere arkitekternes ønsker om bæredygtige løsninger med ønsker om særligt designmæssigt udtryk af huset. Friluftshusets bæredygtige ventilationsvinduer i specialmål blev produceret i et samarbejde mellem Madsen Vinduer og Døre og Horn Group ApS, som har leveret CWT ventilationsteknologien til vinduerne – en løsning som sammen med IKM udsugs varmepumpe sikre bygnings ventilation, opvarmning samt behov for varmt brugsvand.

Huset blev færdigt i foråret 2021 og er nu i brug på højskolen.

Friluftshuset set udefra med det store vinduesparti med bæredygtige ventilationsvinduer fra Madsen Vinduer og Døre.
Fotograf: Anders Rajendiram