Mindelunden har fået ny formidlingsbygning
I foråret 2020 blev den gamle vagtbygning i Mindelunden bygget om til en ny formidlingsbygning med høje speciallavede skydedøre og vinduer fra Madsen Vinduer & Døre. Med det store nye undervisningslokale kan det historiske sted nu kan tilbyde undervisningsforløb om modstandskampen.
Mindelunden ligger i Hellerup er en mindekirkegård for frihedskampen i Danmark under 2. verdenskrig. Den tyske besættelsesmagt anvendte området som henrettelses- og begravelsesplads for danske modstandsfolk, og da krigen sluttede, blev området etableret som mindested.
Faklen
Den nye formidlingsbygning er blevet døbt ”Faklen” og rummer i dag et stort undervisningslokale, køkken, vindfang, omklædning og teknikrum. Bag dette arbejde stod arkitekt Anders Hald fra Rønnow Arkitekter og projektleder Lasse Teubner fra Tømrerfirmaet Børge Nielsen A/S. De tog kontakt til Madsen Vinduer & Døre for at få lavet de specielle vinduer og døre, som Faklen skulle have. For at sikre ensartetheden mellem de speciallavede elementer og bygningens andre vinduer og døre blev også de fremstillet hos Madsen Vinduer & Døre.
Det store undervisningslokale er blevet designet til at kunne gå i ét med faciliteterne udenfor. Derfor er der indsat tre høje speciallavede skydedøre i formidlingsbygningen og et stort trapezformet vindue fra Madsen Vinduer & Døre. Herved kommer der masser af lys ind, og der kan åbnes op til faciliteterne udenfor. Det trapezformede vindue skulle flugte bygningens skrånende tag og blev lavet som en fast karm med et stort tilskåret glas.
Store specialdesignede skydedøre
De store skydedøre giver en fornemmelse af, at hele lokalet kan åbnes op og forbindes med miljøet udenfor.
Skydedørene måler 3 x 3 meter med et enkelt glasfelt i hver og med 164 mm dybe karme. De lange karm- og rammestykker blev i produktionen lamineret op for at øge formstabiliteten, da der ellers er stor risiko for, at rammerne kaster sig. Ruderne til skydedørene blev leveret separat, så tømrerne langt lettere kunne montere de store elementer. Det betød, at skydedøren kunne fastgøres med karmskruer i falsen, som blev skjult, da ruderne blev monteret. Skodderne til dørene har tømrerfirmaet selv lavet i deres snedkeri.
”Hos Madsen Vinduer & Døre laver vi store og små ting. Runde, buede og andre former alt efter, hvad kunderne har behov for. Til Mindelunden var det de tre meget høje speciallavede skydedøre til den nye formidlingsbygning, som vi brugte tid på at snakke igennem med Rønnow Arkitekter og Børge Nielsen. For eksempel den separate glaslevering, da skydedørene ellers ville blive uhyrligt tunge at arbejde med. Vi fandt også nogle dimensionerede skinner, så dørene let kunne glide op. Endelig snakkede vi også om sammenhængen med de udvendige skodder, som Børge Nielsen efterfølgende selv lavede på deres snedkeri”, siger direktør Jesper Lorenzen fra Madsen Vinduer & Døre.
Tankerne bag ombygningen
”At lave ombygning på et historisk sted er ikke bare sådan lige at gå til. Arkitekt og håndværkere må være meget ydmyge omkring opgaven for at tilpasse det nye til de eksisterende bygninger, omgivelser og det historiske miljø, der er på stedet”, siger arkitekt Anders Hald.
De arkitektoniske overvejelser bag Faklen bunder i, at stedet er et egentligt udendørsanlæg, som designudtryk og materialevalg til Faklen skulle harmonere med. Dog skulle det overordnet set også falde i stil med stedets oprindelige arkitektoniske træk og formsprog, som arkitekten bag Mindelunden, Kaj Gottlob, benyttede. Derfor var der fokus på de lodrette streger både indendørs og udendørs samt robusthed og det at faldet i ét med naturens omgivelser via et råt fyrretræsudtryk og de store, åbne lyspartier fra vinduer og døre.
”Det er første gang, at jeg løser en opgave med leverancer fra Madsen Vinduer & Døre. Jeg har stødt på dem i andre sammenhænge, men ikke arbejdet konkret sammen med dem før opgaven i Mindelunden. Vi løste opgaven ved, at vi ringede sammen nogle gange i starten for at få styr på målene og materialevalg på de mange elementer, vi bestilte hos dem. Det gik nemt, og det hele kunne løses over telefonen. Der er heller ikke noget at sætte en finger på her efter, at byggeriet står færdigt. Vi er godt tilfredse med brugen af dem og resultatet her efterfølgende”, fortæller projektleder Lasse Teubner.