Energirigtige vinduer i historisk stil

Demstrup Hovedgård renoveres og energioptimeres med speciallavede vinduer til gavle og kviste

Specialdesignede, energirigtige vinduer til Demstrup Hovedgård

Madsen Vinduer og Døre producerer specialdesignede vinduer og døre til mange af de gamle fredede og bevaringsværdige bygninger, vi har i Danmark, og som med tiden har behov for renovering og energioptimering. Ved en renovering på Demstrup Hovedgård skulle der laves energirigtige vinduer i historisk stil, så herregården bevarede sit gamle udseende.

Herregården Demstrup er kendt tilbage til 1400-tallet, hvor den op til midt i 1700 tallet tilhørte den danske højadel. I dag drives der landbrug på gården. Demstrups bygninger er i dag fra 1865 med en hovedfløj og to lavere vinkelfløje. Dertil kommer der avlsbygninger. Alle opført i røde mursten. I dag ejes herregården af Kirsten Harbo, som i 1988 overtog gården af sin far. Hun, familien og de ansatte på gården har selv stået for driften af både agerbrug og slagtesvin siden da.

Bygningerne på Demstrup er ikke fredet men bevaringsværdige, og Kirsten Harbo har et stort ønske om, at stedet skal se ”ordenligt ud”, som hun siger, ”med respekt for den historie, stedet har”. De seneste renoveringer fandt sted i efteråret 2019, hvor der ble lagt nyt tag på hovedfløjen, og hvor alle vinduer i gavle og tagets kviste blev udskiftet.

Til et gammelt bevaringsværdigt byggeri er det nødvendigt med renoveringsløsninger, der både matcher bygningernes udtryk og stil og som samtidig lever op til de krav og behov, som vi i dag har til komfort, økonomi og miljømæssige hensyn.

Koblede vinduer

Til et gammelt bevaringsværdigt byggeri var det nødvendigt, at der blev fundet løsninger på alle detaljer, der kunne matche stedets udtryk og stil. Detaljer, som samtidig også levede op til de krav og behov, som vi i dag har til komfort, økonomi og miljømæssige hensyn. Madsen Vinduer og Døre stod for produktionen og leveringen af de specialfremstillede vinduer. 

Til projektet leverede de 11 standard koblede vinduer. Denne vinduestype tager både hensyn til det oprindelige, historiske udtryk og dækker samtidig nutidens behov for god isolering. Det koblede vindue består af to rammer, der er koblet sammen og derfor åbner som ét vindue. Den yderste ramme har tynde, kittede sprosser og et enkeltlags glas, sådan som vinduerne havde det i det forrige århundrede. Den inderste ramme har termoglas i uden sprosser. Denne type vindue passer ind i den gammeldags stil, som bygningen og stedet har samtidig med, at det holder godt på varmen.    

Til renoveringen på Demstrup Hovedgård leverede Madsen Vinduer og Døre energirigtige vinduer i historisk stil. Her ses de koblede vinduer. Denne vinduestype tager både hensyn til det oprindelige, historiske udtryk og dækker samtidig nutidens behov for god isolering, da det består af to rammer, der er koblet sammen og derfor åbner som ét vindue. Den yderste ramme har tynde, kittede sprosser og et enkeltlags glas, sådan som vinduerne havde det i det forrige århundrede. Den inderste ramme har termoglas i uden sprosser.

Buede kvistvinduer

Udover de koblede vinduer leverede Madsen Vinduer og Døre også 7 speciallavede vinduer med buet overkarm, lige ben, sprosser og 8 glasfelter til de 7 små kviste med halvbuet tag over. Vinduerne var med enkeltlags glas udvendig og med en 4 mm tyk hærdet energirude indvendig, det såkaldte Optoglas, der kan monteres direkte på eksisterende, skæve eller buede rammer. Denne vinduesløsning er en anden måde at bevare det gamle og originale udtryk på samtidig med, at vinduerne lever op til nutidens krav om godt indeklima og mindsket varmeforbrug. Vinduerne skulle endvidere have en særlig kraftig bundkarm forberedt til montering af zink til inddækningen i taget. Sammen med vinduerne blev der leveret egnede brædder til udførelse af spejl på vinduet. Vinduerne blev leveret hvidmalet med hvide beslag indvendig og hvide hjørnebånd udvendig og med bladhængsler udført i rustfrit stål.

Blandt de energirigtige vinduer i historisk stil leverede Madsen Vinduer og Døre også 7 små, speciallavede kvistvinduer med buet overkarm, lige ben, sprosser. Vinduerne blev lavet med enkeltlags glas udvendig og med en 4 mm tyk hærdet energirude indvendig, det såkaldte Optoglas, der kan monteres direkte på eksisterende, skæve eller buede rammer. Denne vinduesløsning er en anden måde at bevare det gamle og originale udtryk på samtidig med, at vinduerne lever op til nutidens krav om godt indeklima og mindsket varmeforbrug.
Energirigtig vindue i historisk stil set indefra. Her ses det specialfremstillede buede kvistvindue med Optoglas indvendigt.

Samarbejdet gav et smukt resultat

Før produktionen af vinduerne var Madsen Vinduer og Døre ude på Demstrup Hovedgård og måle ud til vinduerne sammen med tømrer Michael Christensen fra Tømrerfirmaet Vinther & Lassen, som stod for entreprisen af opgaven på gården. Tømrer Michael Christensen udtaler;      ” Vi havde brug for energirigtige vinduer i historisk stil. Vinduerne skulle ligne de oprindelige men have en nutidig isoleringsevne, og så skulle vinduerne stadig være en bærende del af kvisten. Eftersom Vinther & Lassen tidligere har arbejdet sammen med Madsen Vinduer og Døre på et andet projekt, havde vi kendskab til dem og vidste, at de havde erfaring med netop disse typer af vinduer”.

Samarbejdet endte det med en beslutning om, at der skulle laves halvbuede vinduer med bundhængt udadgående ramme.”Det var ikke helt ligetil at få koordineret, hvordan vinduerne skulle sættes ind i tagkonstruktionen, men med godt samarbejde og god dialog fra starten af lykkedes det få lavet tegninger og få taget de rigtige mål. Derved fik vi tidligt i fasen lavet de nødvendige små-justeringer og kom godt igennem processen, så produktionen kunne sættes i gang, uden at der tilkom justeringer efterfølgende”, siger produktionschef og medejer Martin Nørgaard fra Madsen Vinduer og Døre.

Der er enighed om, at resultatet og samarbejdet på renoveringen på Demstrup Hovedgård er lykkedes godt.”Vi var glade for samarbejdet med både bygherre og tømrerfirmaet Vinther & Lassen, og vi glædes altid over at stå tilbage med et godt resultat”, siger Martin Nørgaard endvidere.  Tømrer Michael Christensen er enig og siger; ”Vinduerne blev leveret til tiden og i en rigtig god kvalitet. Der er var et godt serviceniveau fra Madsen Vinduer og Døre, og det er noget, jeg personligt vægter højt hos en samarbejdspartner”.

Bygherre Kirsten Harbo har også udtrykt glæde over renoveringen af hovedbygningen, så den nu igen fremstår flot og respektabel og med materialer, der er rentable og kan holde mange år ud i fremtiden.

Energirigtige vinduer i historisk stil fra Madsen Vinduer og Døre var en del af renoveringen i 2019 af Demstrup Hovedgård.