Rå speciallavede døre i 60’er stil

Arkitektonisk sommerhus ført tilbage til sit oprindelige udtryk

Det naturskønne sommerhus

I sommeren 2019 får Madsen Vinduer og Døre til opgave at producere speciallavede, rå vinduer og døre i rå 60’er stil til et arkitekttegnet sommerhus på Helgenæs.

Helgenæs er en idyllisk halvø under Djursland med de små byer, de smukke naturområder og de mange kyststrækninger. Der ligger både nye og ældre sommerhuse. Heriblandt to tvillingesommerhuse tegnet af arkitekterne Friis & Moltke i 1961. Karakteristisk for deres byggestil er de tydelige konsekvente linjer og brugen af rå, kraftfulde materialer. Klassiske eksempler på dansk brutalisme.

I 2017 opkøber arkitekten Rasmus Therkildsen det ene klassiske sommerhus. Han har fundet et unikt hus på et unikt sted. Han ønsker at bringe det fredningsegnede sommerhus tilbage til den oprindelige arketypiske Friis & Moltke stil.  

Tilbage til det rå look

Til at hjælpe sig i mål med nogle af de særegne detaljer hyres Hadbjerg Tømrerfirma v. Claus Mikkelsen i foråret 2019. Tømrerfirmet skal lave nyt tag med bedre isolering. Der skal sættes nye speciallavede, rå vinduer og døre i 60’er stil i huset. Nye lofter skal sættes op og nye vægge med douglas beklædning skal laves. Claus Mikkelsen kontakter Madsen Vinduer og Døre for at få dem til at lave en specialdesignet skydedør og to yderdøre og ti vinduer. Det gennemgående materiale skal være douglas fyr fra Dinesen. Alle elementer skal laves med konkrete finesser for at bringe sommerhuset tilbage til dets oprindelige, rå udtryk.

”Som tømrermester er det altid spændende at være med til sådanne anderledes projekter. Det kan tage lidt længere tid, men det er udfordrende at arbejde med en bestemt stil, som der skal tages hensyn til. Her skal vi finde special løsninger for at bevare udtrykket. Det er altid givtigt at have samarbejdspartnere, som laver noget, der ikke er standard. Vi har et godt samarbejde med både bygherre og Madsen Vinduer og Døre”, siger Claus Mikkelsen.

Udenpå hængende skydedør

Til sommerhuset skal der speciallaves en udenpå hængende skydedør med den særlige konstruktion, at den kører på en udvendig portskinne. Her er der monteret tiltrækningsbeslag, også kaldet kuffertbeslag, til fastgørelse af skydedøren. Netop disse særlige ønsker til hængsler og beslag gør blandt andet, at Rasmus Therkildsen vælger Madsen Vinduer og Døre. De har stor erfaring med sådanne løsninger, som blandt andet Friis & Molkte benyttede sig af.

Udvendig skydedør med udvendig portskinne i douglas træ er én af de vinduer og døre i rå 60'er stil.
Udvendig skydedør med udvendig portskinne

Udover skydedøre fremstiller Madsen Vinduer og Døre to facadedøre, som er bræddebeklædt med oliebehandlet douglas og har massive karme. Alle kanterne på dørene er skarpe og deres samlinger er udført som plane snedkersamlinger.

Udvendig bræddebeklædt dør i douglastræ

Speciale i individuelle løsninger

Sommerhuset skal have en del nye vinduer. For at højne funktionaliteten og udluftningsmulighederne laves der nogle specielle, indvendige myggenetsrammer til de nuværende vinduer i huset.

Her ses et af de vinduer og døre i rå 60'er stil. Der bruges enkeltvridere til forsatsrammen til myggenettet.
Læg mærke til enkeltvridere til forsatsrammen til myggenet

Rasmus Therkildsen glæder sig over sit renoveringsprojekt i sommerhuset. Valget på Madsen Vinduer og Døre skyldes deres evne til at løse de tre vigtige elementer, der er for at bringe nogle af de arkitektoniske detaljer tilbage til huset. Han siger; “Der er brug for en speciel skydedør, som jeg har set, at de har lavet i et andet byggeri. Jeg har ligeledes set nogle vinduer, som de også har lavet på et andet projekt, som er det udtryk, jeg går efter. Og så kan de lave alt finish i douglas træ, som jeg gerne vil have. Jeg er glad for det samarbejde, vi har, da jeg har følelsen af at arbejde sammen med snedkere, der kan skabe det specifikke udtryk og de finesser, som jeg ønsker”.

Her er et af de vinduer og døre i rå 6'er stil. Det ses med flotte vinduesklinker i bruneret messing, som passer i stilen.
Flotte vinduesklinker i bruneret messing

Ved Madsen Vinduer og Døre oplever de generelt, at arkitekter, mestre og bygherrer bliver positivt overraskede over deres udprægede fokus på kundernes ønsker og behov. Direktør Jesper Lorenzen siger; ”Vi har som udgangspunkt ikke nogen produkter, som vi skal overbevise vores kunder om. Til gengæld indgår vi i en åben og samskabende dialog om, hvad der er muligt i forhold til kvalitet, tidsramme og budget. Så er det op til os at være dygtige nok til efterfølgende at producere det aftalte. Det er det, der gør jobbet så spændende med alle de unikke og individuelle opgaver”.

Om sommerhus projektet siger Jesper Lorenzen endvidere;

Det er spændende med en opgave, hvor kunden har helt klare ideer om, hvordan tingene skal se ud, og hvordan det skal laves. Som producent og leverandør er vi glade for den gode dialog, ide-udveksling og deraf det tætte samarbejde, som vi har med Rasmus. Projektet er et spot-on eksempel på vores kernekompetence, for hos Madsen Vinduer og Døre er budskabet, at vi kan og vil det, som andre siger nej til”.

Resultatet

Sommerhuset blev færdigrestaureret 1. juli 2019, så resten af sommeren kunne nydes af familien dér. Projektet forløb over godt og vel 3 måneder. Alt fik en kærlig hånd under restaureringen, så det nu er blevet et mere stabilt og sundt hus, som kan bruges året rundt. Særlig interesse fik husets specielle arkitektoniske detaljer, som var blevet slettet under tidligere ejere, men de står igen nu helt skarpe. I samskabelse mellem klare designønsker fra bygherre, dygtigt håndværk og fleksibilitet fra leverandøren er det arkitektoniske 60’er sommerhus nu ført tilbage til sin tid og ligger som en særegen arkitektonisk perle midt i en unik og smuk natur.